Naar de Eleos website
ambulante zorg deeltijdbehandeling preventie & dienstverlening
 

Wat is een negatief zelfbeeld?

Je zelfbeeld is alles wat je van jezelf vindt. Bijvoorbeeld: ‘ik ben mooi/lelijk/slim/aardig’. Het zelfbeeld gaat over de gedachten die je over jezelf hebt. De meeste jongeren hebben wel een aantal negatieve of onzekere gedachten over zichzelf. Maar als je bijna geen positieve gedachten over jezelf hebt, noemen we dat een negatief zelfbeeld. Een andere naam hiervoor is een identiteitsprobleem.

Welke invloed heeft het identiteitsprobleem op mezelf?
Als je een negatief zelfbeeld hebt, ben je niet zo tevreden over jezelf. Daardoor heb je weinig zelfvertrouwen. Je vindt het vaak veel belangrijker wat een ander van je vindt, dan wat jij van jezelf vindt. De goedkeuring van anderen is belangrijk voor je. Daardoor kun je dus ook makkelijk knel komen te zitten tussen allerlei mensen die allemaal verschillende dingen van je willen.

Meer problemen
Vaak is een identiteitsprobleem niet je enige probleem. Je kunt bijvoorbeeld als je angstklachten hebt, een negatief zelfbeeld ontwikkelen. Dat gaat bijvoorbeeld zo: ‘ik ben bang om naar school te gaan; het lukt niet; ik kan het niet; ik kan niks; ik misluk in alles’.

Alleen
Andersom kan het ook. Doordat je onzeker bent of een negatief zelfbeeld hebt, voel je je depressief of angstig. Dan lukt het steeds minder goed om de normale dingen te doen. Hierdoor komen sommige jongeren steeds meer alleen te staan. Zo word je steeds somberder en kun je bijvoorbeeld ook depressief worden.

Op school
Jongeren met een identiteitsprobleem zijn op school vaak heel onzeker. Dit zie je omdat ze zich terugtrekken, maar ook in het juist overschreeuwen van de onzekerheid door extra stoer te doen.

En thuis
Als thuis voor jou een veilige plek is, dan kan het de plek zijn waar je alle opgebouwde spanning kunt afreageren. Dit geeft vaak veel gedoe thuis: ruzie, spanning, enz. Het kan ook zijn dat je juist heel verdrietig bent thuis en je alleen voelt. Soms is het dan zo dat je je thuis ook terugtrekt en dat het voor je ouders, broers of zussen moeilijk is echt contact met jou te krijgen. De meeste jongeren vinden dat ze hun problemen alleen moeten oplossen. 

   

 

Hoe kan Eleos mij helpen?

Een identiteitsprobleem gaat over jezelf. Over hoe jij denkt over jezelf; hoe jij denkt dat anderen over jou denken; over wat jij vindt dat je kunt en in over of jij jezelf de moeite waard vindt.

Je leert tijdens de behandeling dat jouw gedachten over jezelf belangrijk zijn voor je ontwikkeling als persoon. We bespreken wat een goed zelfbeeld is en hoe je dat krijgt.
Maar in de gesprekken gaat het ook over zingeving. Dit is een moeilijk woord voor alle dingen die gaan over de vraag: waarom besta ik? Wat is het doel van mijn leven?
Omdat Eleos een christelijke organisatie is, komen deze zingevingsvragen en het geloof vaak aan de orde bij onderwerpen als je zelfbeeld. Maar uiteraard alleen als jij dat ook wilt.
Het is de bedoeling dat er door de behandeling in jouw hoofd ruimte komt om anders te gaan denken. Anders over jezelf en jouw leven. En vooral over hoe jijzelf als persoon de moeite waard bent.
We weten uit ervaring dat je ook na de behandeling bij Eleos nog vooruitgang blijft zien in het dagelijks leven. Je denkt anders over de dingen die je tegenkomt, waardoor je andere (en meestal positievere) ervaringen opdoet.

Wat er is gebeurd in je leven of nog gaat gebeuren verandert niet door je behandeling. Wel verandert de manier waarop jij omgaat met je leven. Je krijgt weer grip op je leven.