Naar de Eleos website
ambulante zorg deeltijdbehandeling preventie & dienstverlening
 

Wat is een eetstoornis

Als je een eetstoornis hebt, is eten voor jou niet zo gewoon als voor andere mensen. De meeste mensen denken niet echt na over eten. Ze eten wat als ze trek hebben of voor de gezelligheid. Voor jou is dit misschien anders. Mensen met een eetstoornis zijn heel erg bezig met wat ze eten, of wat juist niet. Ze mogen van zichzelf niet teveel eten, en luisteren niet altijd naar hun maag als ze honger hebben. Maar het kan ook zo zijn dat ze juist momenten eten dat ze veel teveel (ongezond) voedsel eten.

Twee soorten
Er zijn twee bekende soorten eetstoornissen: Anorexia Nervosa en Boulimia Nervosa. Een wat minder bekende eetstoornis die ook veel voorkomt is Binge Eating Disorder (dit betekent eetbuistoornis). Via het menu links lees je meer over anorexia en boulimia.

Hetzelfde
Ook al zijn de eetstoornissen verschillend, toch zijn er ook dingen hetzelfde.
Mensen met een eetstoornis:

  • Zijn bijna de hele dag bezig met hun gewicht en alles wat met eten te maken heeft. 
  • Hebben een ander (meestal slechter) beeld van zichzelf dan familie en vrienden.
  • Zijn heel bang om zwaarder te worden of dik te zijn.
  • Verbergen hun eetprobleem. 

Behandeling
Gelukkig kun je geholpen worden als je een eetstoornis hebt. Door gesprekken met een hulpverlener lukt het ongeveer de helft van de mensen om van de eetstoornis af te komen. Een derde van de mensen die hulp krijgt heeft er dankzij de hulp minder last van. Bij een aantal mensen blijft het wel altijd een probleem.

 

Cijfers

In Nederland zijn er ongeveer 6000 mensen met anorexia nervosa en 20.000 mensen hebben boulimia. Ongeveer 1% van de volwassenen in Nederland heeft Bing Eating Disorder. Er zijn vooral meisjes en vrouwen die anorexia en boulimia hebben. Bing Eating Disorder komt even vaak voor bij mannen als vrouwen.