Naar de Eleos website
ambulante zorg deeltijdbehandeling preventie & dienstverlening
 

Wat is een Depressie?

Soms heb je van die dagen dat je geen zin hebt in school, sport of in afspreken met vrienden. Dit overkomt ieder mens wel eens. We noemen dit een dip(je). Meestal weet je wel waarom je in dingen geen zin hebt. Je had ruzie met vrienden, was onzeker over een slecht cijfer of de afgelopen voetbaltraining ging voor geen meter. Een dip is niets ernstigs, en de sombere gevoelens verdwijnen gelukkig vanzelf weer. 
Maar soms duurt zo’n sombere bui wel erg lang. Je hebt dan nergens meer zin in. Misschien heb je dan wel een depressie. Ook depressief zijn is niet gek, want wist je dat 1 op de 20 jongeren er last van heeft? Het kan wel heel vervelend zijn!

Ervaring of erfelijk
Iedereen kan depressief worden, maar sommige mensen zijn er extra gevoelig voor. Lichamelijke ziekten en erfelijkheid spelen een rol, wat je denkt en voelt, maar ook je omgeving. Belangrijke gebeurtenissen in je leven, zoals een slechte relatie of het verlies van een dierbare kunnen een aanleiding voor een depressie zijn.

Nare ervaringen
Het kan ook komen door een ingrijpende ervaringen eerder in je leven, denk aan pesten of misbruik. Ook de gewoonte negatief te denken over jezelf en anderen kan meespelen in het ontstaan van een depressie.

Hoe merk je dat je depressief bent?
Als je een depressie hebt, merk je dat niet alleen zelf. Mensen in je omgeving zien ook dat je niet lekker in je vel zit. Je stemming is prikkelbaar en zelf voel je je misschien wat neerslachtig en wanhopig; je ziet de dingen niet echt meer zitten. Daarnaast kun je moe zijn, of juist heel erg onrustig.
Je zelfbeeld is vaak negatief. Je voelt je waardeloos of schuldig, niet eens altijd met aanwijsbare reden.

Afwezig
Thuis en op school heb je moeite om je te concentreren of beslissingen te nemen. Dit kan best heel lastig zijn. Mensen om je heen zullen merken dat je niet altijd bij de les bent en wat onverschillig.
Als je depressief bent kun je ook lichamelijke klachten krijgen. Je eet teveel of juist te weinig en je hebt pijnklachten.

 

Hoe kan Eleos mij helpen?

Het is goed om je gevoelens en gedachten niet voor je te houden. Praat erover, want dat lucht op. Daarmee zeggen we niet dat met een praatje je depressie opgelost is. Het kost veel inspanning om er bovenop te komen. Maar het is ook een kans om jezelf beter te leren kennen en nieuwe vaardigheden aan te leren.

In therapie kan een hulpverlener je door gesprekken helpen met jouw problemen. Soms is er meer nodig dan praten alleen. Het is dan mogelijk dat een arts je (tijdelijk) antidepressiva geeft. Die medicijnen zorgen ervoor dat je gevoelens minder heftig worden. Dit kan je net een steuntje in de rug geven.

Hoe eerder je hulp zoekt, hoe kleiner de kans op een ernstige depressie. Het kan zijn dat je na je eerste depressie nog een keer richting een depressie gaat. Daarom is een behandeling van depressie ook zo goed. Hierdoor is de kans op herhaling van een depressie namelijk veel minder groot. Tijdens de behandeling leer je namelijk de signalen van een depressie herkennen en hoor je ook hoe je hier het beste mee om kunt gaan. Op deze manier blijft het bij een dip.

Websites